[close]

Jamaah Anak Muda Se-Malaya

Utama

free counters

Ukhwah Jamaah

"BangkitLah Jemaah Anak Muda!"
U-jamV3.0. Powered by Blogger.

Sunday, February 20, 2011

Duta Pro-Mahasiswa Hilang ! : Blog Terakhir Masturah Abu Bakar

Posted by Usrah Jamaah Anak Muda | Sunday, February 20, 2011 | Category: , |

http://islamcintaku.blogspot.com/

Sejenak bersama mahasiswa luar kampus

Posted by Masturah Abu Bakar 

Alhamdulillah, saya sempat bersama rakan-rakan mahasiswa yang tinggal di luar kampus dalam 'Ziarah Luar Kampus' yang dijalankan oleh Pro-Mahasiswa pada 13 Februari lalu.


Masturah Abu Bakar
Duta Pro-Mahasiswa
Pilihanraya Kampus 2011

KRONOLOGI BERITA KEHILANGAN  Masturah Abu Bakar


UNIVERSITI MALAYA: Kempen hari  terakhir Pilihanraya Kampus Universiti Malaya (PRK UM) digemparkan dengan kehilangan seorang calon umum daripada Pro-Mahasiswa iaitu saudari Masturah Binti Abu Bakar.


Kehilangan saudari Masturah di laporkan berlaku petang semalam ketika beliau pergi ke kedai membeli top-up di Pantai Permai bersama seorang junior dan tiba-tiba hilang tanpa dapat dikesan.

Sebelum ini saudari masturah pernah diugut  oleh pihak yang tidak bertanggung jawab dan laporan polis sudah buat berkaitan kehilangan beliau.
Saudara Farid Jalpah yang juga merupakan Pengerusi Pro-Mahasiswa mengulas dengan berkata pihak mereka sedang giat mencari Masturah dan telah meminta bantuan daripada rakan-rakan yang berada di sekitar Pantai Permai dan sekelilingnya.
Beliau berharap rakan-rakan yang lain dapat turut serta mendoakan keselamatan saudari Masturah dan sama-sama berusaha mencari beliau. Beliau juga berharap pihak pentadbiran Universiti Malaya mengambil berat akan masalah ini kerana ianya melibatkan pelajar Universiti Malaya.
“setakat ini kami sudah membuat laporan polis dan polis sedang berusaha mengesan kehilangan beliau,saya harap kita sama-sama berdoa semoga beliau dapat ditemui secepat yang mungkin”.

Satu sidang media akan di buat di Gazebo pada pukul 4 petang ini berkaitan kehilangan saudari Masturah dan semua mahasiswa dijemput hadir bagi memberikan sokongan kepada keluarga Masturah berkaitan kehilangan beliau. - umkini.com
LAPORAN TERBARU MALAYSIAKINI
Dua laporan polis dibuat ekoran kehilangan seorang calon pro-Mahasiwa (pro-M) Universiti Malaya (UM) yang bertanding kerusi umum dalam pilihan raya kampus yang akan berlangsung berlangsung esok.

masturah abu bakarKehilangan calon wanita tersebut - Masturah Abu Bakar - dilaporkan oleh seorang rakannya, Nurhanis Wahidah Mohd Mansor, di balai polis Pantai, jam 12.20 tengah malam tadi.

Dalam laporannya itu, Nurhanis berkata pada jam 4.15 petang semalam, dia bersama Masturah, 22, berkempen di blok pangsapuri Pantai Permai, Pantai Dalam - yang menjadi tempat penginapan luar pelajar UM.

Katanya, ketika merada berada di antara blok D dan blok E pangsapuri tersebut, Masturah memberitahunya yang dia hendak pergi membeli tambahan kredit telefon dan memintanya menunggu di blok E.

Menurut laporan polis itu lagi, Nurhanis berkata, selepas lama menunggu, Masturah tidak muncul dan dia cuba menghubungi rakannya itu tetapi gagal.

Selepas enam jam mencari bersama penduduk di situ, dan masih gagal menemui Masturah, Nurhanis membuat laporan polis pada jam 12.20 tengah malam tadi.

Sementara itu, wakil calon Masturah - Rohayu Rosli - pula membuat satu lagi laporan polis di balai yang sama pada jam 11.40 pagi tadi selepas menerima panggilan telefon yang mengugutnya supaya jangan membuat laporan polis berhubung kehilangan Masturah.

Salinan dua laporan polis tersebut diedarkan pada wartawan dalam sidang akhbar oleh sekumpulan pelajar pro-M yang diketuai oleh pengerusi pro-M UM, Farid Jalpah di depan Dewan Tuanku Canselor UM petang ini.

Ugutan: Calon Pro-Mahasiswa Diserang Bertalu-talu
UNIVERSITI MALAYA: Ugutan demi ugutan diterima oleh calon Pro-Mahasiswa sejak hari pertama kempen Pilihanraya Kampus Universiti Malaya lagi. Sehingga malam ini sudah 4 orang calon umum Pro-Mahasiswa di ugut melalui Mesej Pesanan Ringkas (SMS). Antara calon umum yang mendapat ugutan itu adalah Masturah Bt Abu Bakar (u14),Hawari Zakaria (u15),Nadzirah Bt Majed (u16) dan yang paling terbaru saudari Adawiah (u08).

Taktik kotor pihak yang tidak bertanggung jawab itu dilihat sangat terdesak untuk menjatuhkan moral calon-calon umum yang bertanding. SMS berbaur ugutan dan ancaman kepada calon itu juga dilihat seperti dihantar oleh orang yang sama dan apabila dihubungi panggilan tidak dijawab.
Terdapat ugutan yang mengancam calon akan diapa-apakan sekiranya masih meneruskan kempen di kolej kediaman.

Laporan polis bagi keempat-empat ugutan itu sudah dibuat tetapi pihak polis masih berusaha mencari dalang disebalik ugutan itu. Pengerusi Pro-Mahasiswa ketika ditemui mengulas berkenaan isu ini dengan menegaskan bahawa tindakan kurang bijak seperti itu hanya mengundang padah kepada si penghantar.
“saya harap pihak polis dapat mencari dalang di sebalik ugutan dan ancaman ini secepat mungkin kerana saya tidak mahu lebih ramai lagi calon yang akan di ugut” tegas beliau.

Beliau juga mengesa dengan berkata pihak pentadbiran sepatutnya mengambiil tahu akan masalah ini dan segera mengambil tindakan.tetapi pihak pentadbiran seakan-akan menyepi dan tidak campur tangan langsung dalam hal ini.

Setakat ini di peringkat calon Penggerak Mahasiswa tidak kedengaran langsung berkaitan masalah di ugut ataupun di ancam,ianya hanya berlaku di pihak Pro-Mahasiswa

UNIVERSITI MALAYA 19 Feb: Kempen hari kedua sempena Pilihanraya Kampus Universiti Malaya sesi 2010/2011 tidak sunyi daripada ugutan yang dilemparkan kepada individu yang bertanding. Sebentar tadi UmKini mendapat satu maklumat bahawa calon umum iaitu Saudari Masturah Binti Abu Bakar telah diugut melalui SMS.

Sms itu yang berbaur kata-kata ugutan berbunyi seperti ini ” Woi celaka!! jaga skit perangai kau 2,kami dah lama prhati kau,siapla kau lepas ni.kau ingt kau bagus sngt”. Dan nombor yang tertera adalah daripada rangkaian Maxis.

Sebelum ini, terdapat juga pihak yang tidak bertanggung jawab telah menghantar satu SMS kepada duta Pro-Mahasiswa yang memberi amaran supaya menarik diri daripada bertanding dalam PRK UM kali ini.
Suasana kempen secara ugutan tidak sihat seperti ini sedikit sebanyak merencatkan status Universiti Malaya sebagai Universiti terkemuka di Malaysia.Saudara Masturah turut melahirkan rasa kesal kerana ada pihak yang tidak berani bersemuka dan hanya mengugut melalui sms.

” Saya tidak bimbang dengan ugutan murahan seperti ini, bagi saya kalau dia berani mari bersemuka dan berbincang apa masalah yang dia hadapi” ulas beliau.

Setakat ini Saudari Masturah belum membuat sebarang laporan polis kerana masih sibuk berkempen di kolej-kolej kediaman.UmKini dimaklumkan beliau akan membuat satu laporan polis berkaitan ugutan itu petang nanti.

Prk Universiti Malaya terkenal dengan perlawanan antara dua pihak iaitu Penggerak Mahasiswa dan juga Pro-Mahasiswa sejak dari dahulu lagi. Kedua-dua belah pihak agresif dalam memperjuangkan hak-hak mahasiswa di Universiti Malaya.

Currently have 2 comments:

  1. : Pilihan Raya Kampus 2011 :. [UM - Calon UMUM PRK UM (U14) ; Saudari Masturah Abu Bakar sudah dijumpai di Masjid Teras Jernang, Bangi. Beliau masih dalam keadaan lemah & kini sudah dibawa pulang oleh keluarganya ke. Terima kasih kepada teman-teman yang mendoakan keselamatan beliau]

  2. jadi mangsa rogol ke?


Leave a Reply