[close]

Jamaah Anak Muda Se-Malaya

Utama

free counters

Ukhwah Jamaah

"BangkitLah Jemaah Anak Muda!"
U-jamV3.0. Powered by Blogger.

Monday, May 9, 2011

Apa kebende Maqasid Syari'ah Tu?

Posted by Usrah Jamaah Anak Muda | Monday, May 9, 2011 | Category: |


Apa kebende Maqasid Syari'ah Tu?

itulah persoalan yang bertalu-talu ditanya oleh penulis ketika penulis mengajak beberapa orang sahabat yang baru berjinak-jinak ke seminar Maqasid Syariah di Shah Alam Baru-baru ini

Anjuran Dewan Ulama PAS Pusat dengan penyertaan memberansangkan dari Ulama Pelapis PAS yang rata-rata dari golongan Syabab (Pemuda)

Saya juga bukan dari golongan mereka yang berlatarbelakangkan pendidikan "Pure" agama..saya hanya ada Degree B.B.A Hons Marketing dari universiti tempatan,pernah mencuba mengaji di Maa'had AlEhya Assyarif Gunung Semanggol kerana tak kuat iman yang bertahan hanya sebulan.Selain dibuang asrama ketika Thanawi tiga ketika mengaji di sebuah madrasah di Melaka..(Gara-gara lari dari asrama pi tengok bola di Stadium Paroi..selain masalah displin lain) , selepas itu didenda sekolah kampung kayuh basikal 12 km perjalanan pergi dan dan balik..akhirnya dapat juga masuk universiti (akibat serik dengan kesusahan)

Pendidikan Agama saya dapat setelah menyertai PAS selepas keluar Universiti...memang saya dahagakan ilmu-ilmu agama..Alhamdulillah melalui usrah-usrah , kuliah , liqa fiqh , tamrin , ijtima ...haraki & tarbawi ..moga istiqamahlah saya dalam jemaah dan kini sedang bertallaqi Al-Quran dan ilmu hadis..selain kitab2 wajib yang perlu saya telaah sebagai seorang jundullah.

Dulu kawan2 saya tak ada yang saya boleh panggil ustaz..kini dalam 10 kawan saya 5 daripadanya ialah ustaz...

Persoalan yang ditanya diatas saya juga tidak mampu menjawab dengan tepat...ketika saya menulis post ini  ada sebuah buku kecil yang saya dapat ketika seminar maqasid syariah karya Tuan Guru Abdul Hadi Awang..ada 34 mukasurat...dan seorang mursyid memberitahu saya tadi bahawa Maqasid syariah ni sebenarnya tebal sehingga hempuk kepala saya boleh jadi pening!..haha mursyid  ni juga pandai berseloroh nampaknya!

Oleh yang demikian ..untuk permulaan sebelum satu blog khas yang akan diwujudkan hanya untuk mengulas tentang hal ini secara lebih terperinci...marilah kita dengar apa yang diutarakn oleh Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkenaan Maqasid Syariah..

-Sahabat U-jam (Sejak u-jamv2.0)

Undang-undang Islam sebenar yang dilaksanakan bukan hanya untuk menghukum tetapi lebih kepada memberi didikan kepada rakyat agar tidak melakukan kesalahan.
Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, perkara inilah yang menjadi perbezaan ketara antara hukum tersebut dengan undang-undang ciptaan manusia.
Ahli Parlimen Marang itu juga menegaskan, di dalam hukum Islam, hakim seboleh mungkin berusaha untuk membebaskan pesalah daripada menghukumnya.

Inilah, ujarnya, keindahan hukum Islam yang mula-mula dilaksanakandi zaman Nabi Muhammad di masa manusia di seluruh dunia ketika itu tercari-cari model perundangan.
Ustaz Abdul Hadi berkata demikian ketika menjawab persoalan dari peserta Seminar Maqasid Syariah anjuran Dewan Ulamak PAS Pusat, di sini hari ini.

Sebelum itu di awal majlis, beliau membentangkan kertas kerja berkaitan di hadapan hampir seribu peserta dalam kalangan pimpinan PAS berbagai peringkat dari seluruh negara.
Turut menjadi pengulas terhadap kertas kerja itu adalah Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Harun Taib dan Pesuruhjaya PAS Kedah merangkap Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak.
Dalam ucapannya juga, Tuan Guru Abdul Hadi berkata, namun di sana terdapat kes-kes yang pelaku kesalahan yang beriman itu datang menyerah diri dan mengaku serta meminta hukuman itu dilaksanakan.


"Selain itu, mereka juga boleh bertaubat yang mana Allah SWT akan menerima permohonan taubat yang dilakukan bersungguh-sungguh itu dan mereka terlepas daripada azab api neraka di Akhirat kelak," jelasnya.

Beliau juga menyebutkan tentang Islam sebagai agama Persekutuan Malaysia yang mana boleh ditafsirkan dengan cara lebih positif di mana boleh diubah jadual tertentu bagi mencapai usaha pelaksanaan hukumnya.
Katanya, menurut tokoh undang-undang Islam, Prof Ahmad Ibrahim dan Tun Salleh Abbas yang mengatakan, untuk membolehkan pelaksanaan hukum Islam yang perlu diubah hanyalah Jadual 9.
Dalam pada itu, beliau juga menegaskan perundangan Islam itu hanya tertentu kepada orang-orang Islam sahaja, adapun bukan Islam, mereka boleh memilih sama ada hendak dijatuhkan hukuman menurut Islam atau konvensional.
Sebelum itu, beliau menyatakan takrifan agama atau religion tidak sama dengan Ad-Din yang sebenar kerana selain Islam, mereka mengganggap agama ini hanyalah menyangkuti hal-hal berkaitan rohani dan akhlak semata-mata.
Kerana itu, tambahnya, Islam melarang umatnya memaksa orang lain mengucap untuk masuk Islam kerana hal aqidah ini bersangkutan keyakinan dalam hati dan mesti beramal dengannya.
"Sehinggakan di dalam peperangan pun, Nabi Muhammad SAW. pernah berpesan kepada sahabat-sahabatnya, jika musuh ingin berdamai, hendaklah berhadapan dengan mereka secara damai kerana sikap itu lebih diutamakan," jelasnya lagi.
Sementara itu ketika membentangkan kertas itu, Ustaz Abdul Hadi berkata, takrif Maqasid Syariah adalah mencapai tujuan yang sebenar daripada hukum syariah dan mendapat hikmahnya dengan pelaksanaannya yang tepat.
Tegasnya, syariah adalah petunjuk Allah tentang cara manusia mencapai maslahah menjadi tujuan hukum Allah Maha Adil Rahmat-Nya yang melimpah terhadap makhluknya, sama ada membawa kebaikan atau menolak mudharat dan menghilangkan masyaqqah (kepayahan) bagi mencapai tiga matlamat mereka diciptakan iaitu ibadah, khilafah dan amanah.
Bagi mencapai matlamat, tambahnya, enam Feqh perlu difahami secara mendalam iaitu auroq (kesesuaian lokasi), haraki (memahami perkara berlaku), Waqie' (situasi yang berlaku), Nawazil (peristiwa berlaku), Muwazanat (pertimbangan terperinci perkara yang berlaku tahap pelaksanaan hukum) dan Aulawiyyat (memahami perkara keutamaan, terpenting, besar dan kecil bagi nyatakan hukum dan pelaksanaannya).
"Hanya Kerajaan Islam mampu dan wajib laksanakan hukum Islam secara menyeluruh.
"Kerajaan wajib menguatkuasakan syariat yang dinaskan dan ijtihad bagi pelihara Maqasid Syariyyah yang tepat, istiqamah dan adil, bagi memelihara agama, nyawa, akal, maruah, keturunan dan harta," ujarnya.

Currently have 0 comments:


Leave a Reply