[close]

Jamaah Anak Muda Se-Malaya

Utama

free counters

Ukhwah Jamaah

"BangkitLah Jemaah Anak Muda!"
U-jamV3.0. Powered by Blogger.

Friday, August 13, 2010

Tazkirah Ramadhan : Kisah Burung Pipit!

Posted by Usrah Jamaah Anak Muda | Friday, August 13, 2010 | Category: |Spesis: Burung pipit

Nama saintifik: Passer (true sparrow)

Zaman Nabi Ibrahim

Sejarah: Semasa Nabi Ibrahim sedang dibakar oleh Raja Namrud yang zalim, seekor burung pipit berulang-alik daripada sebuah kolam ke lembah tempat Nabi Ibrahim sedang dibakar dengan membawa air kolam tadi dalam paruhnya yang kecil.

Kejadian ini dilihat oleh malaikat Jibril a.s. dan Jibril bertanya kepada sang pipit, adakah air itu mampu untuk memadamkan api yang menggila marak dan besar itu?

Lalu sang pipit menjawab, yang dia tahu bahawa air yang dibawa tidak terpadamkan api yang ganas itu. Namun, sekurang-kurangnya saya telah menjalankan tanggungjawabnya, tidak berdiam diri apabila melihat kekasih Allah dizalimi oleh orang kafir.

Iktibar dan Pengajaran:

1) Sebagai seorang insan yang mengaku beragama Islam, apakah usaha kita untuk menegakkan syiar kebenaran Islam? Adakah kita hanya berpeluk tubuh bila Islam dihina dan dicerca?

2) Usaha yang kecil, namun dikerjakan secara berterusan. Lebih baik ertinya daripada usaha yang kelihatan besar namun dikerjakan sekali-sekala. bagaimana pun, ia lebih baik daripada langsung tidak berbuat apa-apa…3) Ada juga insan yang merasa takut untuk menegur pemimpin kerana beliau berfikir beliau hanyalah seorang insan kerdil yang tidak punyai pangkat atau jawatan.


4) Jadilah insan yang benar-benar berjiwa merdeka, apa makna merdeka? maknanya kita bebas dan tidak takut dan tidak memperhambakan diri kepada manusia. Jadilah insan berjiwa merdeka yang tauhidnya jelas iaitu berani menyatakan sesuatu yang benar tanpa rasa gementar dengan ancaman dan ugutan manusia.

5) Niat kita mesti betul, dalam perjuangan niat kita wajib diperbetulkan. Kita berjuang kerana Allah. Parti politik hanya sebagai wadah atau platform untuk berjuang. Kalau kita puja bunga, bunga kan layu. Kalau kita berjuang dan memuja pemimpin, pemimpin juga akan mati.
* KUASA RAKYAT KUASA KERAMAT *

Kalau Takut Dipukul Badai…
Usah Berumah Di Tepi Pantai…

Amizudin Ahmat

Seorang sahabat u-jam yang merupakan penggiat dan aktivis dengan pena sharpshooter...raikan!

Currently have 1 comments:

  1. Alhamdulillah.Ia pemangkin semangat.Memang benar adanya ketakutan dan krg keyakinan diri kerana diri merasakan bukannya sesiapa atau tidak layak utuk menegur sesuatu perkara.Cthnya..Negeri Sabah secara tidak langsung seperti terjual kepada Negara Filipina apabila sudah begitu ramai sekali rakyat dr kepulauan Sulu mendpt atau bakal mendpt kerakyatan sbg warga Malaysia.Dianggarkan lebih 2000 org bakal mendpt kp.Itu yg bakal belum lg yg memohon.Mudahkan?Kenapa?Kononnya utk membantu BN pada pilihanraya yg akan datang.Wallahualam.Persoalannya kdg2 kami kaum pribumi Sabah rimas berdepan dgn masalah jenayah dan tidak selesa kerana bndr sesak dgn mrk sahaja...Kami gelar Sabah "BANDAR FILIPINA!"


Leave a Reply