[close]

Jamaah Anak Muda Se-Malaya

Utama

free counters

Ukhwah Jamaah

"BangkitLah Jemaah Anak Muda!"
U-jamV3.0. Powered by Blogger.

Saturday, August 14, 2010

Tinta-Tinta Cinta!

Posted by Usrah Jamaah Anak Muda | Saturday, August 14, 2010 | Category: |

Assalamualaikum...

sahabat-sahabat yang dikasihi , sepanjang perjalanan musafir yang akan ditempuh dengan niat dan azam yang kukuh, entah bila akan berterbangan debu-debu musafir yang akan singgah di roma kakiku....minta keizinan Ya allah agar hambamu ini dipilih untuk musafir dijalan-Mu

Hati ini dengan rawan dan rindu akan perjalanan itu , mudah-mudahan ramadhan ini memberikan barokah yang tidak terhingga.

Namun perancangan ini diselangi dengan ujian-ujian yang adakah ingin kupanggilnya sebagai nikmat ataupun ujian...kerana menanti dihadapan adalah mehnah dan tribulasi perjuangan dan yang menarik di belakang ialah nikmat-nikmat dunia yang menarik2 jubah lusuhku...Ya allah..ketika ini pula ia hadir meminta2 kudrat yang telah kusimpan untuk-Mu Ya robbil Alamin

Ketika ini dia hadir...projek perniagaan yang terkandas hampir setahun lepas , pada pagi kelmarin sampai surat rasmi mengucapkan tahniah....projek ini telah diluluskan dan diminta anda untuk membentangkan pelannya untuk dilaksanakan secepat mungkin

Ketika ini dia hadir , permohonan penubuhan koperasi juga telah dipercepatkan serta merta..2 ujian ini hadir serentak ketika kaki ini terasa gatal untuk melangkah cepat2 bermusafir...

Ketika ini juga dia hadir , fitnah-fitnah dunia hadir....Subhanallah...ketika ini juga hadir entah dari pelusuk mana meminta2 kasih sayang yang tidak pernah terlintas di dalam qalbu.

Hanya kepada Mu Ya Allah...berikanlah yang terbaik ..sesungguhnya setiap peluh yang menitis hanyalah untuk jalan mu...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kepada Sahabat2...ada diantara sahabat2 adalah berkali ganda lebih bagus penulisannya...insyaAllah sepanjang perjalanan musafir menjelajah 3 negara ..ana mengalu-alukan sahabat2 untuk mencoretkan apa sahaja artikel , luahan dan apa sahaja tinta yang terlintas di dalam qalbu dan pemikiran untuk dikongsi bersama sahabat2 disini....

Ana akan syura dengan penggerak u-jam untuk meletakkan kesemua artikel sahabat2 yang dititipkan dibawah ini (dalam bentuk comment di bawah topic ini) ke dalam blog u-jam secara rasminya.

Satu hari..satu artikel akan diletakkan dalam blog..walaupun sekadar satu ayat!Sehingga jika diizinkan ana pulang dari musafir....insyaallah...

Allahu Yubarik Fikum

Artikel sahabat2 disini---> http://www.facebook.com/photo.php?pid=74947&id=100001295422732#!/topic.php?uid=330431809373&topic=15239Pada 4/5/2010 (Selasa Pukul 10.00 pagi) saya dikejutkan dengan satu panggilan memberitahu anak saudara saya (anak abang) talah meninggal kerana mati lemas ketika keluar berdakwah selama 40 hari mengikut Jemaah Tabligh ke pendalaman Sabah. Tempat sebenar kejadian di Daerah Beluran, lebih kuran 21/2 jam perjalanan ke Bandar Sandakan.

Remaja ini bernama Muhammad Huzaifah Bin Muhammad Huzazi. Berumur 21 tahun. Pelajar Ijazah Teknologi Alam Sekitar, Universiti Malaysia Terengganu. Kami berusaha membawa balik ke rumahnya di Sabak Bernam secepat mungkin. Namun kerana peraturan dan dokumentasi, jenazah hanya berjaya di bawa balik pada keesokan harinya. Tiba di Masjid Sri Petaling sebaik sahaja solat Asar berakhir.

Sebaik sahaja kain kapan di buka saya melihat wajahnya seperti sedang tidur tanpa menunjukkan kulit pucat dan kaku seperti kebiasaan mayat. Saya teringat beberapa hadis yang memberikan tanda-tanda orang yang mati dalam keadaan baik(Husnul khatimah). Antaranya dahi berpeluh. Saya cuba mengusap dahi dan mukanya memang terasa berpeluh dan lembab. Darah juga masih mengalir segar. Ketika saya cuba menggantikan kapas di mulutnya kerana kapas tersebut telah penuh dengan darah, saya terkejut kerana darah segar merah masih keluar dari mulutnya dan mengenai kapas baru. Saya menyangkakan dia seperti masih hidup.

Ramai jemaah selepas solat asar juga bertanya adakah benar dia sudah mati kerana nampak seperti sedang tidur. Ketika ibunya ingin menciumnya untuk kali terakhir, ibunya tertekan dadanya. Sekali lagi darah merah cair keluar dari mulutnya. Mengikut kelaziman, selepas hampir 2 hari dan disimpan didalam peti aiS jenazah ketika menunggu untuk dihantar pulang, sudah tentu mayat menjadi beku dan pucat. Darah pun sudah tentu telah menjadi beku dan mati.

Namun kebesaran Allah s.w.t dan janjinya memang benar. Ketika manusia berlumba-lumba mengejar keduniaan, masih kedapatan manusia-manusia yang terpilih untuk mati syahid. Saya terpanggil menulis dan berkongsi cerita ini kerana dalam keadaan sosial para remaja yang semakin larut dengan budaya barat, marilah kita mengajak diri kita, anak2 dan kaum keluarga untuk kembali kepada ajaran Islam sebenar dan mengamalkan amal-amal Islami secara bersungguh-sungguh. Mudah-mudahan suatu hari nanti kita akan TERPILIH dalam golongan orang-orang yang mati syahid di jalan Allah s.w.t.

Mengikut Ayahnya, Ayah angkatnya dan rakan2 universitinya, Huzaifah ini seorang remaja sangat berakhlak. Setiap masa terluang dihabiskan dengan berkunjung ke masjid dan surau bagi menunaikan ibadah dan kerja-kerja agama. Malahan sebahagian wang pinjamannya PTPTN; selain dari untuk yuran pengajian, digunakan untuk dakwah dan kerja-kerja agama. Malahan beliau beberapa kali memberitahu kepada ayahnya yang setiap kali cuti semester panjang, beliau akan ke Sabah kerana disana terlalu ramai orang sudah tinggal kan Islam (Murtad) dan jika masih Islam pun tapi tiada amalan Islam. Masjid dan surau kosong tiada jemaah.

Ketika selepas solat Subuh hari sebelum beliau meninggal lemas ketika mandi di sungai, beliau telah berpesan kepada rakan-rakannya supaya meneruskan usaha dakwah dan mengembalikan orang-orang yang jauh daripada Islam kepada Islam semula. Amat mengagumkan dan membuatkan saya terasa amat kerdil dan tiada nilai.

Semoga roh beliau ditempatkan dalam golongan syuhada sebagaimana yang dijanjikan oleh Allah s.w.t.

Currently have 0 comments:


Leave a Reply